Frezare CNC Timisoara
Ai nevoie de componente mecanice frezate pe CNC?
Ai nevoie de componente mecanice frezate pe CNC?
Aveti nevoie de componente mecanice frezate pe utilaje CNC?
Doriti sa discutam despre un proiect anume?
In cei 10 ani am realizat pentru clientii nostri peste 6500 de proiecte
Frezarea CNC sau frezarea prin intermediul mașinilor controlate automat prin programe de computer, este un procedeu mecanic care presupune utilizarea unor unelte de tăiat cu multiple puncte de rotire, în vederea îndepărtării materialului suplimentar de pe suprafața unei piese realizată din metal, plastic, sticlă, ceramică sau lemn și transformarea ei într-un produs finit.
Mașinile CNC oferă o gamă largă de opțiuni de prelucrare bazate pe procese mecanice, chimice sau termice. Frezarea CNC este o operațiune ce poate fi inclusă în clasa proceselor mecanice, alături de forjare sau strunjire, deoarece, prin frezare, se înțelege îndepărtarea excesului de material prin acțiuni de tăiere.
Ce este frezarea? Este un tip de prelucrare mecanică, ce presupune utilizarea unor freze în vederea prelucrării unor piese sau materiale și transformarea lor în produse finite. La origini, operațiunile de frezare erau efectuate manual, dar în zilele noastre, pentru acest tip de prelucrare se folosesc preponderent mașini CNC, de înaltă precizie, care maximizează productivitatea întregului proces și oferă rezultate de înaltă calitate.
La fel ca cele mai multe procedee mecanice realizate cu mașini CNC, frezarea CNC se bazează pe operarea și manipularea unei scule speciale de tăiat care poate fi programată cu ajutorul unui computer respectând următorii pași:
Odată ce mașina CNC utilizată pentru această operațiune – freza – a inițiat procesul de frezare, elementele sale componente încep să se rotească în jurul unor axe la viteze de câteva mii de rotații pe minut. În funcție de tipul de mașină utilizat, se va realiza una din următoarele acțiuni necesare pentru a tăia o piesă și a o transforma într-un produs finit:
Contrar procesului manual de frezare, care presupune deplasarea uneltei staționare, de-a lungul piesei de prelucrat, frezarea CNC are loc în general prin deplasarea concomitentă a uneltei staționare și a piesei de prelucrat.
Frezarea CNC este în general o operațiune cu rol de finisare, dar se poate implementa și pentru prelucrarea unui material în stare brută și transformarea lui doar prin frezare într-un produs finit.
Frezarea CNC este un proces de prelucrare potrivit pentru realizarea unor piese de mare precizie, cu toleranță ridicată folosite atunci când sunt folosite ca prototipuri, unice, sau în serii limitate. În timp ce majoritatea pieselor au în general toleranțe cuprinse între +/- 0,001 inchi și +/- 0,005 inchi, unele mașini de frezat pot realiza piese cu toleranțe de până la +/- 0,0005 inchi și chiar mai mari. Versatilitatea procesului de frezare face ca acesta să fie utilizat pentru o gamă largă de piese. Cele mai comune operațiuni de frezare CNC includ:
Frezarea frontală se referă la operațiunile de frezare în care axa de rotație a sculei de tăiere este perpendiculară pe suprafața piesei de prelucrat. Pentru implementarea acestui proces se folosesc freze frontale, prevăzute cu dinți atât în părțile periferice ale sculei, cât și pe fața acesteia. Dinții de la periferie au rolul de tăiere, în timp ce cei de pe fața sculei sunt implicați în procesul de finisare. În general, frezarea frontală este utilizată pentru a crea suprafețe plane și contururi regulate pe suprafața produsului finit, obținându-se astfel finisaje de o calitate superioară altor procese de frezare. Frezarea frontală se poate realiza atât cu mașini de frezat verticale, cât și orizontale.
Frezarea simplă, cunoscută și sub denumirea de frezare de suprafață, se referă la operațiuni de frezare în care axa de rotație a sculei de tăiere este paralelă cu suprafața piesei de prelucrat. Acest proces se desfășoară folosind freze simple, cu dinți periferici care efectuează operația de tăiere. În funcție de setările aplicației de frezare, ca de exemplu: adâncimea tăieturii sau dimensiunile piesei de prelucrat, se pot folosi atât freze înguste, cât și late. Frezele înguste permit tăieturi mai adânci, în timp ce frezele late sunt folosite pentru tăierea suprafețelor mai mari. Dacă o aplicație de frezare simplă necesită îndepărtarea unei cantități mari de material din piesa de prelucrat, operatorul folosește mai întâi o freză cu dinți grosieri, începând procesul de tăiere la o viteză mică, pe care o crește pe parcurs.
Frezarea unghiulară se referă la operațiuni de frezare în care axa de rotație a sculei de tăiere formează cu suprafața piesei de prelucrat un anumit unghi. În acest proces se folosesc freze unghiulare, capabile să taie într-un singur unghi, în funcție de produsul finit care se dorește realizat. O aplicație obișnuită a frezării unghiulare este producția de cozi de rândunică, care utilizează freze la un unghi de 45°, 50°, 55° sau 60° dispuse astfel încât să imite coada rândunicii.
Frezarea materialelor și preschimbarea lor în elemente cu forme specifice – matrițe, se referă la operațiuni de frezare care au ca rezultat contururi neregulate, cu suprafețe curbe și plane sau cu suprafețe complet curbate. În acest proces de frezare se folosesc freze speciale, cum ar fi: frezele convexe, concave sau cu colțuri rotunjite. Acest tip de frezare se folosește pentru producerea unor produse finite cu un design complex.
Există și alte tipuri de operații de frezare cu excepția celor patru categorii principale descrise mai sus, ca de exemplu: frezarea roților zimțate.
Frezele CNC sunt niște mașini-unelte prevăzute cu sisteme automate de acționare a sculei de frezat. Unele din aceste mașini sunt prevăzute cu câte patru sau cinci axe, care fac posibilă prelucrarea pieselor.
Componentele unei freze CNC diferă de la mașină la mașină, dar dacă ne limităm doar la componentele universale, cele pe care le are în componența sa orice mașină CNC, putem vorbi de bațiu – un element cu rol de susținere a masei portpiesei; montant principal și montant secundar. Unitatea principală de lucru a unei freze, precum și suportul de sprijin sunt concepute în așa fel încât să se poată deplasa pe ghidajele acestor doi montanți.
Este foarte dificil să enumerăm toate tipurile de freze întrucât aproape putem spune că s-a inventat câte o freză specială pentru fiecare tip de piesă în parte și pe măsură ce diversitatea acestor piese se îmbogățește, apar tot mai multe tipuri de freze.
Frezele pot fi clasificate nu doar după numărul lor de axe – de altfel, unul din elementele lor definitorii, ci și după caracteristicile specifice pe care le prezintă fiecare model. Astfel, putem vorbi despre:
Acest tip de freze este caracterizat prin tăișuri periferice, dispuse la distanțe egale pe toată suprafața unui corp de revoluție și se folosește pentru fabricarea pieselor cu suprafețe plane.
Principala calitate a acestui tip de freze este faptul că pot prelucra simultan două suprafețe dispuse perpendicular, datorită dinților lor existenți nu doar pe suprafața cilindrică, ci și pe cea frontală. La rândul lor, aceste freze pot fi clasificate în: freze cu coadă, freze pentru canelat sau freze pentru copiere.
Frezele disc sunt un tip de freze cilindrice a căror lățime este semnificativ mai mică în raport cu diametrul lor. Ele se folosesc pentru prelucrarea canalelor, crestăturilor, suprafețelor plane de dimensiuni mici și dispuse perpendicular între ele și în procesul de debitare. Și aceste freze, în funcție de repartiția dinților lor, pot fi subclasificate în: freze pentru canale și crestături sau freze disc cu trei tăișuri.
Dinții cu care sunt prevăzute roțile dințate pot fi realizați tot cu ajutorul unor freze, de tip disc modul, deget modul sau melc.
Aceste freze sunt folosite pentru frezarea filetelor, un procedeu excepțional de productiv, pus în practică mai ales la producția de masă sau în serii mari a filetelor de formă triunghiulară, trapezoidală, cilindrică, conică etc. De reținut faptul că aceste freze nu pot fi folosite pentru realizarea filetelor de formă pătrată.
Frezele CNC sunt niște mașini de mare precizie care permit prelucrarea unei game variate de materiale și piese și transformarea lor în produse finite, cu caracteristici complexe. Cele mai inovatoare dispozitive de frezare pot fi utilizate nu doar în scopuri industriale, ci și casnice. Astfel, în ziua de azi, nu doar meșterii profesioniști pot efectua lucrări de frezare, ci și amatorii și pasionații de lucrări de bricolaj.
Am realizat pentru Clientii nostri 200 000 de piese mecanice
Disponibil 9:00 – 18:00
Trimite-ne un email